Allt du Behöver Veta om Att Bli Besiktningsman

Att bli besiktningsman är en viktig roll inom bygg- och fastighetsbranschen. Besiktningsmän är ansvariga för att säkerställa att byggnader och konstruktioner uppfyller alla säkerhets- och kvalitetskrav. Här är en omfattande guide baserad på handboken för besiktningsmän, som täcker allt du behöver veta om detta yrke.

Vad gör en besiktningsman?

En besiktningsman utför noggranna kontroller av byggnader och konstruktioner för att säkerställa att de uppfyller gällande lagar, standarder och specifikationer. Arbetsuppgifterna inkluderar att:

 • Inspektera byggnader och anläggningar: Detta kan inkludera allt från bostadshus och kommersiella fastigheter till broar och andra infrastrukturer.
 • Dokumentera och rapportera: Besiktningsmän skriver detaljerade rapporter om sina inspektioner, inklusive eventuella fel och rekommenderade åtgärder.
 • Rådgivning: De ger råd till byggherrar, fastighetsägare och andra intressenter om nödvändiga reparationer och underhåll.

Krav på Utbildning och Certifiering

För att bli besiktningsman krävs specifik utbildning och certifiering. Enligt handboken för besiktningsmän måste kandidater uppfylla följande krav:

 • Grundläggande Utbildning: En teknisk eller byggrelaterad utbildning på minst gymnasienivå är vanligtvis nödvändig.
 • Specialiserad Utbildning: Kurser och certifikat inom byggstandarder, inspektionsteknik och relaterade ämnen är viktiga.
 • Certifiering: Att erhålla en certifiering från en erkänd organisation är ofta ett krav. Detta kan inkludera praktiska och teoretiska prov för att säkerställa kompetensen.

Kompetenser och Färdigheter

En framgångsrik besiktningsman bör ha en kombination av tekniska och personliga färdigheter, inklusive:

 • Teknisk kunskap: Djup förståelse för byggmaterial, konstruktionsmetoder och säkerhetsstandarder.
 • Detaljorientering: Förmågan att upptäcka små men viktiga detaljer som kan påverka säkerheten och kvaliteten på en konstruktion.
 • Kommunikationsförmåga: Klar och tydlig kommunikation både skriftligt och muntligt för att effektivt rapportera fynd och ge rekommendationer.
 • Problemlösning: Förmåga att snabbt och effektivt lösa problem som upptäcks under inspektionerna.

Vanliga Utmaningar

Arbetet som besiktningsman kommer med sina utmaningar. Några av de vanligaste inkluderar:

 • Hålla sig uppdaterad: Byggstandarder och regler förändras ständigt, vilket kräver kontinuerlig utbildning och certifiering.
 • Hantering av konflikter: Ibland kan det finnas oenigheter med byggherrar eller entreprenörer om inspektionsresultaten.
 • Arbeta under tryck: Besiktningsmän måste ofta arbeta inom strikta tidsramar, vilket kan vara stressande.

Framtiden för Besiktningsmän

Med ökande krav på byggsäkerhet och kvalitet förväntas behovet av kvalificerade besiktningsmän öka. Digital teknik och nya inspektionsverktyg, som drönare och avancerade programvaror, kommer att revolutionera yrket och ge nya möjligheter för effektivare inspektioner.

Sammanfattning

Att bli besiktningsman är en krävande men givande karriärväg som spelar en avgörande roll för att säkerställa byggsäkerhet och kvalitet. Genom att följa de riktlinjer som presenteras i handboken för besiktningsmän kan aspirerande besiktningsmän säkerställa att de är väl förberedda för att möta branschens krav och förväntningar.

För mer information och detaljerade riktlinjer, besök Arbetsmiljöverkets hemsida om besiktningskrav och utbildningar.

Denna artikel är baserad på de riktlinjer och standarder som beskrivs i handboken för besiktningsmän, vilket ger en grundlig översikt över vad som krävs för att bli en certifierad och effektiv besiktningsman.

Certifiering som Besiktningsman

Att bli certifierad som besiktningsman är en viktig del av att säkerställa att du har den kompetens och kunskap som krävs för att utföra ditt arbete effektivt och säkert. Certifiering innebär att du har genomgått en grundlig utbildning och klarat de nödvändiga proven för att bevisa din förmåga att utföra inspektioner enligt gällande standarder.

RISE (Research Institutes of Sweden) erbjuder certifiering för besiktningsmän inom olika områden. Genom att certifiera dig via RISE får du en erkänd och pålitlig bekräftelse på din kompetens, vilket kan öka dina möjligheter på arbetsmarknaden och ge dig ett försprång i din karriär. För mer information om hur du kan bli certifierad som besiktningsman, besök RISE Certifiering.

Utbildning för Entreprenadbesiktningsmän

För att hjälpa dig att uppfylla dessa krav och förbättra dina kunskaper erbjuder vi en omfattande webbutbildning för entreprenadbesiktningsmän. Vår e-learning kurs är designad för att ge dig den kompetens du behöver för att lyckas i din roll. Besök vår kurs och registrera dig idag på Entreprenadbesiktningsman Webbutbildning.

Säkra din framtid som besiktningsman och säkerställ att du är redo att möta de krav som ställs i branschen!

Dela:

Mer Inlägg

 • -31% Besiktningsman online utbildning
  entreprenadbesiktningsman

  Entreprenadbesiktningsman Distans / e-learning

  Det ursprungliga priset var: kr12,995.00.Det nuvarande priset är: kr8,995.00. BOKA KURS
 • -6%
  Kontrollansvarig

  Kontrollansvarig enligt PBL Grund Webbutbildning / e-learning

  Det ursprungliga priset var: kr8,495.00.Det nuvarande priset är: kr7,995.00. BOKA KURS
 • -29% Bas p entreprenasjuridik webbutbildning
  Bas p/u + entreprenadjuridik

  BAS-P BAS-U + Entreprenadjuridik. Webbutbildning / e-learning

  Det ursprungliga priset var: kr6,995.00.Det nuvarande priset är: kr4,995.00. BOKA KURS
 • -20% entreprenadjuridik grundkurs online
  Entreprenadjuridik

  Entreprenadjuridik AB04 och ABT 06 Webbutbildning / e-learning

  Det ursprungliga priset var: kr4,995.00.Det nuvarande priset är: kr3,995.00. BOKA KURS
Varukorg